VITA RES

de

RESEN

(transformation de fruits et légumes, production de concentrés, de purées et de cubes de pommes surgelés)

+38975421259

Органско

Дудинка-хранлива и лековита, а недоволно искористена!

Црница, боболка, дудинка, се народните имиња на ова вкусно овошје кое денес, барем кај нас, е по малку подзаборавено, што е потполно неоправдано. Познатиот римски поет Вергилиј за дудинката напишал дека е најпаметна билка, бидејќи процветува и зрее најдоцна,чекајќи го топлото време и сигурното лето

Во дворот на манастирот „Св.Гаврил Лесновски“, крај пробиштипското село Лесново се наоѓа црна дудинка или црница, дрво кое важи за едно од најстарите во Македонија. Проценките се дека возраста на ова дрво кое Министерството за животна средина во октомври минатата година го стави во графата –природни реткости, е цели шест века!
Во светот се познати околу сто различни видови дудинки, но кај нас растат три: бела (Morus alba), црвена (Morus rubra) и црнa (Morus nigra). Најраспространета е црницата од која плодовите се медени и слатки, но ако стоите под неа и случајно ве погоди зрел и сочен плод, дамката која ќе остане врз облеката тешко ќе може да ја исчистите! Уште еден куриозитет врзан за боболката е фактот дека листовите на ова листопадно дрво се основна храна на свилената буба!
Плодовите на боболката содржат слободни органски киселини (лимонска и јаболкова ), витамини Ц, Б,К, А и Е, железо, калиум, манган и магнезиум, пектини и други корисни материи. Поседуваат и голема количина антоцијанини. Експертите тврдат дека боболката заслужува да биде именуванаи како суперхрана, бидејќи спречува стареење на организмот и помага кај многу болести. За лекување се користат плодовите, листот и кората.

Црна дудинка

Црната дудинка се корист против воспаление на мочните канали, болести на усната шуплина и грлото, депресија, несоница и вртоглавица, но сокот во народната медицина се користи и при убоди од инсекти. Свежите незрели боболки се користат против дијареа, а зрелите како благ лаксатив. Нивниот сок е добар за искашлување, потење и мокрење, како и за испирање кај воспаление на грлото и устата. Листот на црната боболка е народен лек за снижување и регулација на шеќерот во крвта, па често се применува во чајните мешавини за дијабетес.

Бела дудинка

Белата дудинка има голема примена во козметиката. Се наоѓа во составот на многу козметички препарати за избелување на кожата, отстранување дамки, бидејќи содржи инхибитори кои ја намалуваат синтезата на меланин.
Исто така се употребува во составот на препаратите против стареење на кожата, за третман на кожата околу очите, за тонизирање и чистење на лицето. Во лечењето се користи како и црната боболка. Забележано е дека делува кај артритис, очни болест, слабост на организмот и за опуштање на нервниот систем.

Кора од дудинка

Горчливата кора на боболката се користи како лек против цревни паразити, посебно тенијата. Кората ги ублажува болестите на цревата, а со тоа помага кај труење со храна, алкохол и печурки. Правот добиен од кората на боболката се употребува надворешно во облик на мелем за брзо зараснување на рани, а сварената кора се пие како лек за висок крвен притисок.
Плодовите од боболката и кората се собираат од јуни до август, а листот е најкорисен во пролет. Дрвото не го напаѓаат никакви штетници, и затоа плодовите се сметаат за еколошко овошје. Боболките можат да се јадат свежи или да се исушат. Во готвењето дудинките може да се користат како било кое друго овошје – од неа се прави сок, слатко, сос, а се користат и за подготовка на десерти и колачи.

Б.А.Ноциќ

VITA RES

de

RESEN

(transformation de fruits et légumes, production de concentrés, de purées et de cubes de pommes surgelés)

+38975421259

À propos de nous

Cyber Green Market (CGM) est une plateforme Web qui promeut l'exportation et la vente en gros de produits agricoles, de fruits des bois et de leurs produits secondaires de la péninsule balkanique.

Vendre au détail

Dans la section vente au détail, vous trouverez également des machines, des outils pour la maison et le jardin, des uniformes de travail et tout ce dont vous avez besoin pour vos travaux agricoles. Vous pouvez commander tout cela auprès de nos vendeurs déjà vérifiés dans les plus grands magasins en ligne du monde.

CGM Ali

Voulez-vous vendre vos produits sur Alibaba, mais vous ne voulez pas payer 4 999 $ par an pour un compte premium Alibaba? Demandez un compte «CGM Ali» ici , choisissez l'un de nos forfaits et pour seulement 199 $ par an, commencez à vendre sur Alibaba dès maintenant!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen