VITA RES

de

RESEN

(transformation de fruits et légumes, production de concentrés, de purées et de cubes de pommes surgelés)

+38975421259

Македонија

Декември, без поголеми температурни осцилации

Метеоролозите од Секторот за агрометеорологија при Управата за хидрометеоролошки работи, велат дека ниските температури во декември, нема да им нанесат штета на овошките и виновата лоза, бидејќи поголеми температурни осцилации не се очекуваат. Врнежите од дожд и снег се добредојдени за есенските посеви

Моменталните минимални температури заблежани во земјава не се невообичаени за овој период од годината, и многу често ги имало на овие простори. Во период на мирување на овошките и виновата лоза воопшто нема мерка која може да се преземе за некаква заштита. Овошките во овој период од зимата издржуваат и до -28 Целзиусови степени, додека виновата лоза и до -18 или -20степени. Барем досега такви температури не се забележани дури и во регионите каде се истите се често застапени. Со оглед на фактот дека режењето на виновата лоза не е изведено, евентуалните измрзнати ластари во наредниот период би се корегирале со самото кроење, додека опасноста од оштетувања кај овошките е ушта помала заради поголемата издржливост.

Во наредниот период се очекуваат ниски минимални температури во границите и до -20, што сепак не се невообичаени, а тука треба да се има во предвид и податокот дека во изминатите неколку дена имавме вакви или слични темератури, што дополнително ги припремија овошките и виновата лоза за пониски минимални негативни температури.

Битен елемент во оваа временска состојба е и времетраењето на ваквите температури, кои за среќа барем засега се задржуваат кратко. Временските услови се вообичаени, исто така и температурите, и нема место за згриженост што се однесува до овоштарството и лозарството. Слична или подобра е состојбата кај есенските посеви кои се наоѓаат под снежна покривка која им е дополнителна заштита, соопштуваат од УХМР.

Б.А.Н.

VITA RES

de

RESEN

(transformation de fruits et légumes, production de concentrés, de purées et de cubes de pommes surgelés)

+38975421259

À propos de nous

Cyber Green Market (CGM) est une plateforme Web qui promeut l'exportation et la vente en gros de produits agricoles, de fruits des bois et de leurs produits secondaires de la péninsule balkanique.

Vendre au détail

Dans la section vente au détail, vous trouverez également des machines, des outils pour la maison et le jardin, des uniformes de travail et tout ce dont vous avez besoin pour vos travaux agricoles. Vous pouvez commander tout cela auprès de nos vendeurs déjà vérifiés dans les plus grands magasins en ligne du monde.

CGM Ali

Voulez-vous vendre vos produits sur Alibaba, mais vous ne voulez pas payer 4 999 $ par an pour un compte premium Alibaba? Demandez un compte «CGM Ali» ici , choisissez l'un de nos forfaits et pour seulement 199 $ par an, commencez à vendre sur Alibaba dès maintenant!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resen